Egyéb kategória

Tippek és szabályok kézi poggyász csomagolásához repülőútra

Bárhová is utazunk, legyen az egy hétvégi kiruccanás vagy egy hetes nyaralás, a legnagyobb fejfájást mindig a csomagolás adja! Különösen akkor, ha repülővel utazunk! Számtalan szabálynak kell megfelelnünk, ami nagyon frusztráló tud lenni! Remélem ezzel a cikkel örömtelivé tudom tenni a pakolás folyamatát is! 😊

Az ég a vászon, egy utasszállító gép pedig éppolyan felcserélhető dolog, mint a festő ecsete. Ezzel nem értek egyet, mert pont ahogyan egy ecsetvonás kifejezi a pillanatnyi művészi ihletet, mi is lenne az utazás az odaút nélkül?

Patrick Smith

Első lépések

Legelőször is (persze miután elolvastad a cikket és megvannak az infók) írjunk listát! Nehogy a gépen jusson eszünkbe, hogy vajon elraktam-e azt a bizonyos dolgot vagy nem és KIKÉSZÍTJÜK AZ IDEGEINKET 😊! De szükséges azért is, mert a listánkon fontossági sorrendbe tudjuk rakni dolgainkat! Igy helyet tudunk megtakarítani, és időt mivel pontosan tudjuk mit hova akarunk rakni!  

Tipp

  • Érdemes megtekinteni a szállodánk honlapját, mivel tud szolgálni mi a szobánk alapfelszereltsége, ezzel is csökkentve poggyászunk tartalmát. Ilyen pl. tusfürdő, törülköző, köntös, hajszárító stb.
  • Amit helyszínen is meg tudunk venni azt ne vigyük magunkkal.
  • Ne gyömöszöld bele a gardróbot a táskába / bőröndbe, gondold át mit fogsz csinálni és válassz egymáshoz könnyen társítható kombinálható ruhákat, a változatosság fenntartásáért!

Miután meg van a lista ki kell választani a megfelelő bőröndöt. A méretek légitársaságonként változnak, de ehhez az alábbiakban lesz segítség. Kézi poggyásznak inkább turista hátitáskát válasszunk, ugyanis több fér bele.

Mit hová rakjunk? Értéktárgyainkat papírjainkat gyógyszereinket mindig tartsuk magunknál! Kézi poggyászunkban pedig többek között laptopot, kozmetikai felszereléseinket, folyadékokat felülre rakjuk, ugyanis ezeket külön átvilágítják. Ezen felül ide kell helyeznünk az akkumulátorokat powerbankokat is. Ha rövid, ha hosszú útra megyünk, a kézipoggyászunkban mindig legyen egy váltás ruha és fehérnemű, ha véletlen elkeveredne a feladott poggyászunk! Feladott poggyászainkban legjobban úgy tudunk helyet takarítani, ha ruháinkat fel hengerítjük. Törékeny tárgyat ne rakjunk feladott poggyászba mert megsérülhet!

FullON

Tipp

  • Feladott bőröndöd fóliáztasd be! Ez véd a sérüléstől, koszolódástól, de a tolvajoktól is!

Folyadékok / Élelem

Folyadékokat 100ml es flakonokban lehet a repülőre vinni maximum 1 literig, melyeket egy átlátszó műanyag zacskóba kell helyezni! Folyadéknak nem csak a víz vagy a kis hazai pálinka minősül 😊, de a fogkrémek, parfümök, samponok, tusfürdök is. Drogériákban hozzá lehet jutni kis 100ml es flakonokhoz, amikbe ki tudjuk porciózni tisztasági kellékeinket, illetve lehet venni 100ml-nél kisebb parfümöket samponokat.

Tipp

  • Ha szeretnél spórolni az utazásod alatt az innivalóddal, vigyél egy teljesen üres műanyag flakont magaddal, amit a vám után feltölthetsz vízzel!

Sok fajta élelmet vihetünk magunkkal, ilyenek többek között a péksütemények, édességek, szendvicsek, kolbászok, zöldségek, gyümölcsök, A gyerkőcnek a bébiételeket, tápszereket szintén felvihetjük a repülőre.

A következő téma egy hosszú unalmas olvasmány lesz viszont az egyik legfontosabb. Mit nem vihetünk magunkkal!

Poggyász tartalmi szabályok

Minden olyan tárgy, ami sérülést okozhat személyekben, illetve a repülőgépben tilos felvinni!

A 185/2010 EU rendelet 4-C FÜGGELÉKE KIMONDJA, HOGY MIK AZOK A TÁRGYAK, AMIK TILTOTTAK ÉS NEM LEHETNEK AZ UTASOKNÁL, ILLETVE A KÉZIPOGGYÁSZOKBAN!

Az alkalmazandó biztonsági előírások sérelme nélkül az utasok nem vihetik a szigorított védelmi területre és a légi jármű fedélzetére a következő tárgyakat:

a) lőfegyverek és lövedék kilövésére használt egyéb eszközök – a lövedék kilövése útján súlyos sérülés okozására felhasználható eszközök, valamint az ezekhez megtévesztésre alkalmas módon hasonlító eszközök, így különösen: — minden típusú lőfegyver, például a pisztoly, a revolver, a puska, a sörétes puska, — a valódi fegyverrel összetéveszthető játék fegyver, lőfegyver-utánzat és -imitáció, — a lőfegyverek részei, kivéve a teleszkópos irányzékokat, — sűrített levegővel vagy szén-dioxiddal működő fegyverek, például a pisztoly, a sörétes fegyver, a légpuska és a gázfegyver (BB pisztoly), — a jelzőpisztoly és a rajtpisztoly, — az íj, a számszeríj és a nyíl, — a szigonypuska, — a parittya és a hajítógép;

b) elkábító eszközök – a kifejezetten elkábításra vagy bénításra szolgáló eszközök, így különösen: — a sokkolásra szolgáló eszközök, például a bénító vagy sokkoló lövedéket kilövő fegyver, az elektromos sokkolópisztoly és az elektromos sokkolóbot, — az állatok bénítására vagy leölésére szolgáló eszközök, — a másokat öntudatlanná vagy védekezésre képtelenné tevő vegyi anyagok, gázok és spray-k, például az önvédelmi spray, a paprikaspray, a kapszaicinspray, a könnygáz, a savas spray-k és az állatriasztó szerek;

c) hegyes végű vagy éles szélű tárgyak – a súlyos sérülés okozására felhasználható hegyes végű és éles szélű tárgyak, így különösen: — a darabolásra szolgáló eszközök, például a fejsze, a balta és a bárd, — a jégcsákány és a jégvágó, — a borotvapenge, — a sniccer, — a 6 cm-nél hosszabb pengéjű kés, L 55/16 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2010.3.5. HU — a forgástengelyétől mérve 6 cm-nél hosszabb pengéjű olló, — a hegyes végű és az éles szélű harcművészeti eszközök, — a kard és a szablya;

d) kéziszerszámok – a súlyos sérülés okozására vagy a légi jármű biztonságának veszélyeztetésére felhasználható szerszámok, így különösen: — a feszítővas, — a fúrógép és a fúrófej, beleértve a kábel nélküli, hordozható tápegységű fúrógépet is, — a fegyverként használható, 6 cm-nél hosszabb pengéjű vagy tollú szerszámok, például a csavarhúzó és a véső, — a fűrész, beleértve a kábel nélküli, hordozható tápegységű fűrészt is, — a forrasztólámpa, — a csapszeg- és a szegbelövő;

e) tompa eszközök – az ütés útján súlyos sérülés okozására felhasználható eszközök, így különösen: — a baseball- és a softballütő, — a merev és a rugalmas ütők, például a furkósbot, az ólmosbot és a gumibot, — a harcművészeti eszközök;

f) robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök – a súlyos sérülés okozására vagy a légi jármű biztonságának veszélyeztetésére felhasználható robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök, valamint az ezekhez megtévesztésre alkalmas módon hasonlító anyagok és eszközök, így különösen: — a lőszer, — a gyutacs, — a detonátor és a gyújtókészülék, — a robbanóeszközök utánzata és imitációja, — az akna, a gránát és más katonai robbanóeszközök, — a tűzijáték és más pirotechnikai eszközök, — a füstképző doboz és a füstképző kapszula, — a dinamit, a puskapor és a képlékenyítő anyagot tartalmazó robbanóanyagok.

A FELADOTT POGGYÁSZ TARTALMÁT PEDIG A 2015/1998 EU RENDELET 5B FÜGGELÉKE SZABÁLYOZZA!

Az utasnak tilos a következő tárgyakat a feladott poggyászában tartania: robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök – a súlyos sérülés okozására vagy a légi jármű biztonságának veszélyeztetésére felhasználható robbanóanyagok, gyúlékony anyagok és gyújtóeszközök, így különösen: — a lőszer, — a gyutacs, — a detonátor és a gyújtókészülék, — az akna, a gránát és más katonai robbanóeszközök, — a tűzijáték és más pirotechnikai eszközök, — a füstképző doboz és a füstképző kapszula, — a dinamit, a puskapor és a képlékenyítő anyagot tartalmazó robbanóanyagok.

További információkért kattintson a linkre: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32010R0185&from=DE

Poggyász méret és súly szabályozások

A legfontosabb tudnivaló, hogy a repülőgéptársaságoknál különböző szabályok élnek! Beszállás elött a poggyászokat mérik mind súlyra mind méretre. Ezért is fontos a lista, mert ha elkészültünk a csomagunkkal és lemérjük azt, ha túllépi a megengedett súlykorlátot, tudjuk mit kell kiszedni belőle!

Következőkben felsorolok néhány ismertebb légitársaság szabályait, de mindig tájékozódjunk az aktuális szabályozásokról utazás elött, az általunk választott társaság hivatalos honlapján!

Ryanair

Kézipoggyász:

  • 1 db 40 x 25 x 20 cm méretű táska
  • Regular és Flexi Plus jegyeknél pluszban 1 db 10 kg-os táska ingyenes

Feladott poggyász: Value, Regular, Flexi Plus jegyeknél fizetős; Plus jegynél 1 db 20 kg-os bőrönd ingyenes

További információk https://help.ryanair.com/hc/hu !

Wizz Air

Kézipoggyász:

  • 1 db 40 × 30 × 20 cm méretű táska
  • Wizz Go és Wizz Flex jegyeknél pluszban 1 db 55 × 40 × 23 cm méretű táska

Feladott poggyász: Basic jegynél fizetős; Wizz Go jegynél 1 db 20 kg-os, Wizz Flex jegynél 1 db 32 kg-os bőrönd ingyenes

További információk https://wizzair.com/hu-hu/informaciok-es-szolgaltatasok/arak-es-kedvezmenyek/viteldijak-es-csomagok

Emirates

Kézipoggyász: 1 db 55 x 38 x 20 cm méretű, max 7 kg-os táska

Feladott poggyász: 1 db 23 kg-os bőrönd, a hosszúság + szélesség + magasság nem haladhatja meg a 300 cm‑t

További információk https://www.emirates.com/hu/hungarian/before-you-fly/baggage/

Lufthansa

Kézipoggyász: 1 db 55 x 40 x 23 cm méretű, max 8 kg-os táska

Feladott poggyász: fizetős (1 db max 23 kg-os bőrönd)

További információk https://www.lufthansa.com/nl/en/lufthansa-travel-classes

Air France

Kézipoggyász: 1 db 55 x 35 x 25 cm méretű, max 12 kg-os táska és 1 db 40 x 30 x 15 cm méretű személyes tárgy (pl laptoptáska, irattartó) ingyenes

Feladott poggyász: fizetős (1 db max 23 kg-os bőrönd, amelynek hossza+szélessége+magassága legfeljebb 158 cm)

További információk  https://wwws.airfrance.us/information/bagages/essentiels/bagages-avion

További légitársaságoknál információkért kattints a linkre: Airlines Baggage Allowances and Fees – Check Now! AirlinesBaggage.com : Airlines Baggage Allowances and Fees

Remélem sok kérdést megválaszoltam és megszabadítottalak egy fejfájástól! Ne feledd UTAZNI ÖRÖM!

3 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük